Home » Bosbaden » Hoe kun je meer stilte in je leven brengen?

Hoe kun je meer stilte in je leven brengen?

door | 30 sep, 2023 | Bosbaden, Slow Living Leefstijl

Stilte is iets waar we actief naar op zoek moeten gaan in deze drukke lawaaiige wereld. We worden constant geconfronteerd met diverse prikkels en afleidingen. Stilte heeft een diepgaand positief effect op ons brein en onze algehele gezondheid. In dit blogartikel komt aan bod wat stilte met je brein doet en hoe je meer stilte in je leven kunt brengen.

Ons brein is voortdurend actief, zelfs wanneer we denken dat we ontspannen zijn. Het verwerkt informatie, lost problemen op en verwerkt emoties. Maar als je brein te actief is, kan dit stress veroorzaken en leiden tot mentale vermoeidheid. Stilte kan een welkome onderbreking zijn van deze constante prikkels. Het kan stress verminderen en vermoeidheid doen afnemen. Stilte verlaagt de productie van stresshormonen zoals cortisol, waardoor je je kalmer en meer ontspannen voelt.

Stilte kan ook helpen bij het verminderen van angstgevoelens en het verbeteren van je en het verbeteren van je algehele emotionele welzijn. Bovendien heeft stilte positieve effecten op je cognitieve functies. Het geeft je brein de kans om zich te herstellen en te regenereren, wat je concentratie en creativiteit kan verbeteren. In een stille omgeving kun je je beter concentreren op complexe taken en creatieve problemen oplossen.

Maar hoe zou je meer stilte in je leven kunnen brengen?
1. Maak tijd voor stilte: Reserveer dagelijks wat tijd voor stilte. Dit kan in de vorm van meditatie, een rustige wandeling in de natuur, of gewoon zitten in een stille kamer. Begin met slechts enkele minuten en verleng geleidelijk de duur naarmate je comfortabeler wordt.
2. Creëer stille ruimtes: Richt, als je deze mogelijkheid hebt, een stille ruimte in je huis of op je werkplek in. Zorg ervoor dat deze ruimte vrij is van afleidingen zoals elektronische apparaten of lawaai van buitenaf. Hier kun je rust vinden wanneer je het nodig hebt. Maak eventueel samen met je collega’s een stilteplek.
3. Zoek de stilte op in de natuur: Ga de natuur in. De natuur biedt een overvloed aan stilte en is een ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Ga wandelen, bosbaden of gewoon zitten en luister naar de geluiden van de natuur om je heen.
4. Verminder de tijd die je op je scherm zit of televisie kijkt:  Schakel je telefoon een periode uit of besluit eens een avond geen televisie te kijken.
5. Leer mediteren: Meditatie is een mooie manier om stilte in je leven te brengen. Het helpt je om je te kalmeren en je te verbinden met jezelf en een innerlijke rust te ervaren.

Door tijd te maken voor stilte en bewust stilte te integreren in je dagelijkse routine, kun je de positieve effecten ervan ervaren en een gezonder, evenwichtiger leven leiden.

Neem voor jezelf niet te grote stappen. Begin eerst met een paar minuten aan stilte. Misschien zal dit in het begin al moeilijk zijn; je gedachten kunnen voortdurend afdwalen en je kan je onrustig gaan voelen. Het kan soms zelfs zo zijn dat je lijf  wat gaat protesteren als je de stilte opzoekt. Maar laat het gebeuren, verzet je je er niet tegen. Uiteindelijk zal je merken dat je meer tot rust komt en dat je er positief op gaat reageren.

Mocht je bij het ervaren van stilte graag hulp willen? Ga een keer met mij bosbaden.

Heb je behoefte aan structurele begeleiding om weer stilte in je leven te implementeren? Ik bied het traject: “personal trainer in stilte”. Met dit traject zal ook jij leren om eens wat vaker stil te staan. Je zal merken dat stilte helend is. Je zal niet meer zonder stilte kunnen.

Over mij

Ik ben Lia Meerkerk, ik ben leefstijlcoach en bosbadengids. In mijn praktijk richt ik mij op slow living leefstijlbegeleiding. Ik geloof dat de weg naar een gezonde leefstijl, een bewust leven is. Slow living moedigt aan om te onthaasten, te ontstressen en te focussen op wat echt belangrijk is: gezondheid, persoonlijke groei, waardevolle sociale relaties en de natuur.

Weer in verbinding komen met jezelf. De helende kracht van bosbaden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin